21-02-09

BIDAIA

bidaia

 

 BIDAIA, een tweemansgroep, kwam tot stand na de ontmoeting van Mixel DUCAU en Caroline PHILLIPS. Mixel, Bask, is singer-songwriter en bespeelt heel wat instrumenten. Caroline, Amerikaanse met Grieks-Iranese roots bespeelt de lier.

 De muziek die zij brengen is niet alleen geïnspireerd door de Baskische folk. Hun repertoire bestaat, buiten Baskische folk, ook uit Engelse en zelfs Arabische songs. Indische en Afrikaanse invloeden zijn duidelijk hoorbaar.

Buiten traditionele Baskische instrumenten zoals de alboka en ttun-ttun bespelen zij de gitaar, de lier, de klarinet... Hun muziek verenigt alle ingrediënten om over "wereldmuziek" te kunnen spreken.

 Caroline Phillips, geboren in California, had een muzikale opvoeding en studeerde zang (soprano) en piano. Zij studeerde de lyrische kunst in Parijs maar verkoos jazz!  

Zij ontmoette Mixel Ducau in de opnamestudio en volgde hem naar Baskenland waar zij de taal leerde. Zij ruilde de piano in voor een draailier en zette zich aan het componeren en uitvoeren van de originele composities van BIDAIA.

 Mixel Ducau, geboren in Bayonne, had een klassieke opleiding als saxofonist, is een autodidact gitarist en bespeelt heel wat andere instrumenten uit passie.

 In het rockmilieu en de experimentele muziek werkte hij samen met de Compagnie Bernard Lubat, was medestichter van de groep ERROBI.

Als muzikant en producer, werkte hij mee aan meer dan 50 albums. Hij stichtte zijn eigen opnamestudio in Parijs waar hij ook werkte voor de film- en pubwereld.

 Terugkerend naar Baskenland, verkende hij het traditionele repertoire en de traditionele instrumenten alvorens de groep ZALDIBOBO op te richten. Samen met Joseba TAPIA (diatonische accordeon) maakte hij wat men rock-trad kan noemen.

 http://www.youtube.com/watch?v=niWWamNOvyQ&feature=re...

 http://www.youtube.com/watch?v=JgjhmoUAEsU&feature=Pl...

 Bidaia: reis

Bidaiari: reiziger

22:32 Gepost door F. in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.