18-02-09

Een bezoek aan het museum

 

Het museum van traditionele instrumenten

 

Herri Musikaren Txokoa
Tornola kalea, 6
20180 Oiartzun, Gipuzkoa
Tel/Fax: 943 493 578
E-mail:
herrimusika@herrimusika.org

 

Januari 1996.

In Oiartzun tekende Juan Mari Beltran Argiñena een akkoord met het gemeentebestuur over de oprichting van een "Documentatiecentrum Volksmuziek".

Het gemeentebestuur stelde hiervoor de nodige gebouwen ter beschikking en neemt de nodige werkzaamheden en het onderhoud voor zijn rekening .

Het documentatiecentrum toont alles wat Juan Mari Beltran Argiñena verzamelde gedurende de vele jaren die hij aan de volksmuziek wijdde. Hij deed dit als uitvoerder, vorser, instrumentenbouwer en onderwijzer. Je vindt er, behalve instrumenten, ook boeken en teksten evenals geluidsopnames.

 

Doelstellingen: 

  • -Een documentatie- en ontmoetingscentrum op te richten waar de muziek ontdekt en bestudeerd wordt.
  • -Aan elk publiek de kans geven op eenvoudige en begrijpbare wijze de Baskische cultuur en vooral de muziek te ontdekken.
  • -Theoretische, praktische en actieve lessen verschaffen ter aanvulling van de muzieklessen in de educatieve centra en muziekscholen.

 

Organisatie: 

Er werden zowat 400 Baskische instrumenten verzameld plus andere, komende uit alle werelddelen. Een audio - begeleiding laat toe de instrumenten te beluisteren.

 

Documentatiecentrum: 

- Bibliotheek: Boeken, publicaties en documenten over de populaire muziek en de instrumenten die hierbij gebruikt worden. Meer dan 5000 te raadplegen werken.

- Fonotheek: Verzameling van vocale en instrumentale volksmuziek. Meer dan 3500 stuks verdeeld over vinyl, cassettes en CD's. Honderden originele en unieke opnames.

 - Beeldarchief: foto's, film (8mm en 16mm) en video.

 - Verzameling instrumenten: Meer dan 1200 instrumenten tentoongesteld (sommigen bevinden zich in de opslagplaats, ter beschikking van vorsers). Vaste en reizende tentoonstellingen worden georganiseerd.

 - Atelier: Al het materiaal dat behoorde aan de constructie van de  "albokas" van de legendarische "albokaris" (bespelers van de alboka) José Maria Bilbao (1886-1977) en Leon Bilbao (1916-1990) bevindt zich hier. Reparatie- en constructie van instrumenten

 

Diensten en uurregeling


  • - individueel bezoek: € 2
  • -individueel bezoek met audio - begeleiding: € 3
  • -Geleid bezoek (Euskara of Spaans), maximum 20 personen: € 6 per persoon
  • -Geleid bezoek van schoolgroepen na afspraak (Euskara of Spaans), maximum 20 personen: groep € 60

 

Toegang tot de bibliotheek, fonotheek en beeldarchief.

 

Concerten en activiteiten.

Woensdag, donderdag en vrijdag: 10:00-14:00 et 15:30-19:30

Zaterdag: 10:30-14:00 et 15,30-19,30

 

Virtueel bezoek: http://www.herrimusika.org/bisita/index.php?id=fr

 

 


18:43 Gepost door F. in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.