17-08-07

Aste Nagusia

 

 Vakantie in Baskenland.Hieronder een getuigenis uit Donostia   

Gisteren, 12 augustus, ging de Aste Nagusia – de Feestweek van Donostia – San Sebastián van start.

De feestweek van Donostia begint elk jaar met een betoging waarbij het dichterbij brengen van de Baskische politieke gevangenen wordt geëist. In Baskenland wordt trouwens op elke dorpskermis de slagzin “Wij zijn niet met z’n allen” gebruikt, doelend op de politieke gevangenen die afwezig zijn en ver van huis verblijven. In sommige gemeenten waar (Herri) Batasuna de meerderheid vormde (vóór ze illegaal werden verklaard) werd bij gelegenheden als deze door de gemeenteraad zelfs een feestpakket naar de gevangenis in het verre Zuiden gestuurd. Mogelijk gebeurde dit enkel bij gevangenen die solidair bleven met de Organisatie (wat vrijwel altijd het geval was). Net om deze solidariteit te doorbreken werd de gevangenenspreiding uitgetekend door de PSOE en … de PNV. Bracht een gevangene openlijk kritiek uit op ETA dan kreeg hij meteen een “gunsttarief” dat er meestal uit bestond dat hij dichter bij huis of in een minder zwaar regime terechtkwam. Hij kon de steun en de solidariteit dan wél vergeten.

Er kwam gisteren opnieuw opvallend veel volk opdagen voor de manifestatie. Er werd geen enkel incident verwacht en er was dit jaar zelfs geen sprake van een mogelijk verbod omdat de Mani niet werd ingericht door “een buiten de wet gestelde organisatie”. Toch bleef de helikopter van de “Baskische” politie gedurende de hele tocht en de daaropvolgende toespraak voor de oorlogssfeer zoals in de “Vietnamfilms” zorgen. In één van de zijstraten stonden enkele “vermomde” Ertzainas met het geweer (met rubberkogels) in aanslag! Zij kregen lieve woordjes toegeworpen als “Zuek, Faxistak, zarete terroristak”/ “Jullie, fascisten, zijn de terroristen!”

Na afloop zorgde voormalig Batasuna - volksvertegenwoordiger Joseba Alvarez voor een gloedvolle rede. Hij sprak gedurende een klein half uur en daarvoor had hij in zijn rechterhand een spiekbriefje ter grote van een half pakje sigaretten. In tegenstelling tot de voorbije jaren was de toespraak enkel in het Baskisch. Josu Jon Imaz van de PNV kreeg het hard te verduren maar die man laat ook niets onverlet om zich gehaat te maken. Felipe González die het tijdens zijn bewind zó bont maakte met de organisatie van staatsterroristen (GAL) dat hij met de grootste moeite uit de gevangenis kon gehouden worden noemde Imaz enkele dagen geleden “het beste wat de PNV overkwam”. Alvarez zei hierover dat “verraders altijd met de vijand meeheulen”! Ook de Socialisten die bij de regeringsonderhandelingen in Navarra enkele dagen geleden het presidentschap zomaar ten geschenke gaven aan de PP kregen de volle laag. Verder betreurde Joseba het dat hij niet meer mocht spreken in naam van Batasuna “omdat in dit land van democratie geen sprake is indien er niet voor iedereen democratie is. Wij noemen dat ‘demokrazia zero’ ”. “De PNV trekt zich niets aan van de 600 politieke gevangenen van wie er een aantal hun straf achter de rug hebben. Anderen, zoals Gatza zitten al 27 jaar vast of zijn doodziek. Arnaldo Otegi zit vast omdat hij aan de vredesbesprekingen deelnam”. Het noemen van de naam Arnaldo Otegi zorgde voor een klaterend applaus. De slogan van de PNV “Aurrera doan Herria” / “een land in opmars” kraakte hij af met het verwijt dat “het enige dat vooruit gaat de handelszaken van de PNV zijn!” “Aan de hand van de PNV gaan we er op achteruit.” “De PNV verloor bij de laatste verkiezingen 100.000 stemmen en in Donostia 11.000 maar ze blijven verder knoeien”. Ook de gebeurtenissen van de voorbije dagen werden aangeklaagd. In Zornotza werd een huldiging van de aan kanker overleden ETA-leider verboden. Het stadje werd ingenomen door de Ertzaina. In Etxarri had de Guardia Civil verzameling geblazen om een actie ten voordele van de gevangenen te beletten. “Tweemaal werd de gewapende macht uitgestuurd door diegenen die zeggen dat ze tegen geweld zijn.” (de PNV en de PSOE). Toch besloot Joseba in positieve zin: “Het onderhandelingsproces is dan wel stilgevallen maar wat niet stilvalt, is het bevrijdingsproces van Euskal Herria.. Ondanks de criminalisering hebben we in het Zuiden bij de laatste verkiezingen ongeveer 900.000 stemmen gehaald. De dialoog en de onderhandelingen zijn het enige alternatief om tot onafhankelijkheid te komen”.

 

Na zijn toespraak was er naast de kiosk heel even contact tussen Joseba Alvarez en zijn vader, José Luis Alvarez “Txillardegi” die onlangs ontslag nam uit de partij Aralar.  

Terwijl het “Eusko Gudariak Gara” “Het lied van de Baskische soldaat” de middag afsloot kwam uit de Calle Mayor de stoet al aangestapt die de feestweek “officieel” zou openen. 

Toen ik hem na afloop een schouderklopje gaf en hem feliciteerde “omdat hij zo makkelijk sprak in een zo moeilijke taal” begreep hij de grap meteen. Hij was duidelijk in zijn sas.

De manifestanten trokken dan naar de Plaza Sarriegi voor een heildronk op de politieke gevangenen uit de stad. “Txalaparta - muziek” zorgde voor de juiste sfeer en daarna werd onder een sonoor ritmisch handgeklap de lijst van alle gevangenen afgelezen én de stadswijk waaruit hij of zij vandaan komt. Aan een standje werden de typische Baskische wijnglazen verkocht met daarop de amnestieslogan. Toen het ogenblik gekomen was knalden enkele champagnekurken. Anderen hadden uit bar “El Quinto Pino” gewoon bier in plastic bekertjes gehaald...

De herdenking in Morlans, binnen enkele dagen zal van een ander kaliber zijn...  

 W. Hensgen ------------------------------------------------------------------------------------------------- In Le Journal du Pays Basque: 

 

Des milliers de manifestants à St-Sébastien en faveur d’une solution au conflit basque

Des milliers de personnes ont manifesté samedi dans les rues de Donostia-Saint-Sébastien pour demander des solutions au conflit basque. À la tête de la mobilisation, convoquée par la gauche abertzale, une pancarte demandait la mise en place d’une autonomie pour les provinces de Navarre, Gipuzkoa, Bizkaia et Araba: "La solution est entre nos mains. Autonomie et droit de décider pour les quatre territoires". Au terme de la manifestation, le responsable des relations internationales de Batasuna, Joseba Alvarez, a rappelé que traditionnellement c’était cette formation qui convoquait la manifestation de la veille des fêtes de Donostia, "mais, maintenant, à cause de la loi sur les partis politiques, Batasuna ne peut plus le faire" car elle est interdite. Une situation "antidémocratique" qui vient démontrer, selon Joseba Alvarez que le conflit politique basque est loin d’être résolu. Ce responsable de la gauche abertzale a critiqué le gouvernement socialiste espagnol mais aussi le PNV, une formation qu’il a accusée de faire la politique des "grandes affaires" telles que le train à grande vitesse ou le super-port de Pasaia. Quant au conflit basque, Joseba Alvarez a affirmé que bien que le processus de négociation ait été rompu selon lui parce que le PNV et le PSOE se sont refusés à étudier la proposition d’un seul cadre autonomique pour les quatre provinces du Pays Basque sud, le "processus de libération d’Euskal Herria" se poursuit.  
 
 

15:46 Gepost door F. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo mooie en toffe blog...prettig weekende liefs... ...

Gepost door: Yolanda | 17-08-07

De commentaren zijn gesloten.