23-05-07

Een verlies...

Op VRTnieuws:

 

Folkzanger Dirk Van Esbroeck is overleden

wo 23/05/07 - Folkmuzikant en zanger Dirk Van Esbroeck is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 60 jaar. Van Esbroeck was een van de oprichters van de folkgroep Rum, die in de jaren 70 voor een folkrevival zorgde in Vlaanderen.

Rum stak traditionele muziek in een hedendaags jasje en koos resoluut voor het Nederlands. Bekende nummers van de groep zijn "Poezeminneke" en "Jan mijne man".

In de jaren 80 hield Rum het na veel personeelswissels voor bekeken. Twee jaar geleden kwamen de originele groepsleden, Paul Rans, Wiet Van der Leest en Dirk Van Esbroeck, weer samen om te toeren met de meiden van Laïs.

Dat jaar werd ook een verzamelbox van Rum uitgegeven waarin de eerste vier LP's van Rum zijn samengebracht.

Hij vond inspiratie in Argentinië en poëzie

Van Esbroeck had ook nog heel wat projecten naast Rum. Hij nam heel wat cd's op met folkmuziek, tango, zeemansliederen en poëzie en componeerde ook muziek voor theater- en filmproducties.

Tot zijn 18e jaar leefde hij in Argentinië en dat vertaalde zich ook in zijn muziek. Twintig jaar lang speelde hij tangoliederen met zijn groep Tango al Sur. Maar hij liet zich ook inspireren door de Jiddische, Turkse en Bulgaarse traditie.

In 2004 bracht hij het album "La voyageuse" uit. Daarvoor zette hij gedichten van onder anderen Lucebert, Guido Gezelle en Luc Gruwez op muziek.

Op 1 juni zou hij 61 jaar geworden zijn.

Dirk Van Esbroeck op Radio 1

In 2006 interviewde radiomaker Pat Donnez Dirk Van Esbroeck. Je kunt het gesprek via deze link herbeluisteren.

Nu zondag is er een extra uitzending van het Radio 1-programma "Titaantjes", helemaal gewijd aan de zanger een muzikant.
 
SOLO-SLIMb

foto: Cultuurcentrum De Kern

13:10 Gepost door F. in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.