06-06-06

GUK

GUK

 

Zaterdag 10 juni, zal in Balade en Pays Basque de 6e Cd « Herria zain » (Verdedig je land!) belicht worden.

 

GUK betekent « wij » en omvat niet alleen de zangers maar ook de organisators en het publiek.

 

Eind jaren 60 vormden Benat SARASOLA en Joannes BORDA een duo maar in 1970, met de komst van Pampi LACARRIEU werden ze een trio bestaande uit drie stemmen en een gitaar.

 

In 1972 wordt de eigenlijke groep GUK geboren toen ook Pier-Pol BERZAITZ en B.DAVANT zich bij de groep voegden. Met hen verrijkten de instrumenten zich met een accordeon, een fluit, een sax, een piano…

 

Enkele jaren later verliet P.P.BERZAITZ de groep en werd vervangen door Eneko LABEGUERIE.

 

In 1999, na dertig jaar van optredens, stopte de groep ermee.

 

Wat de groep zo belangrijk maakte waren de “Kantzerki”, een mengeling van concert en theater met als onderwerp de dagelijkse, sociale of/en politieke actualiteit. De zwakkere werd steevast verdedigd.

Veel van hun liederen zijn klassiekers geworden.

 

Volgens Guk is de zang de ademhaling van een volk. In de zang kan het volk zijn leed, zijn zorgen, zijn vreugde en zijn denken uitdrukken.

 

“Ik ben ervan overtuigd dat een volk dat niet zingt, ten dode opgeschreven is. De zanger is een weerspiegeling van zijn land en een land heeft de zangers die het verdient: Door de kinderen het Euskara, de zang, de muziek te onderwijzen… Door te ijveren voor een maatschappij waar de talenten van iedereen tot ontwikkeling kunnen komen…”

Benat SARASOLA

 

 

Pour lire ce texte en français

 

http://baladeenpaysbasque.monsite.wanadoo.fr/page3.html

21:14 Gepost door F. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.