12-11-05

Maddi Oyhenart

 

Maddi Oyhenart

 

Op de CD “EUSKADI KANTA LUR” zingt Peio Serbielle het mooie TXORI ERRESINULA. De prachtige vrouwenstem die hem begeleidt is deze van Maddi Oyhenart.

Op www.Euskobizia.com vond ik dit artikel dat ik vertaalde en waarmee ik haar wil voorstellen.

  

A capella zingen, in het Euskara, is in Soule een passie die van generatie op generatie overgedragen wordt. Zo heeft Maddy Oyhenart altijd gezongen, al was het eerst wel in familiekring. In de jaren 80 kreeg ze de gelegenheid deel te nemen aan een zangwedstrijd (Kantu Txapelketa) een duo vormend met Baptiste Sobiet zonder wie zij deze stap naar het publiek niet had durven zetten.

Wat later vraagt Peio Serbielle, onder de charme van haar stem, haar vier nummers te zingen op zijn plaat en zo werd haar stem voor het eerst opgenomen en gecommercialiseerd.

Nadien vraagt de zangeres en harpiste Olatz Zugasti haar het bekende wiegelied van Etxahun Irurri te zingen.

De samenwerking met verscheidene artiesten volgden elkaar op evenals gezamenlijke opnames.

In 1999 schitterde zij op het album “Lurralde Zilarra” (Zilveren land) samen met Michel Arotce en de zanger Michel Etchecopar. De bedoeling van Michel Arotce een solo album met a capella gezongen volksliederen te maken groeide uit tot een opmerkelijk trio.

Iedereen herinnert zich het in 2000 opgenomen “Xiberotarsak Kantuz” dat de Spaanse Basken, gratis met hun krant “Gara” kregen.

Eind 2002 kwam dan de CD “Arbaila”. De muziek is opgedragen aan een berg en alle opnames gebeurden in de natuur en niet in de studio! Deze stemmingrijke muziek, voor het merendeel in een bewerking van Michel Etchecopar, is een logisch vervolg op “Lurralde Zilarra” en de stem van Maddi is er gewoon schitterend.

 

E.H.BOYER

 


18:47 Gepost door F. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.